Kommunikation på lavt plan – når forældre er pressede

‘Vil du så stoppe. Eller skal jeg begynde at spare op, så du kan blive sendt på kostskole?!’

Det var ordene, en mor brugte til sin datter på 7 år. Alene fordi datteren sad uroligt på stolen, og moren gerne ville have hende til at sidde stille.

Av.

Hvis min mor havde sagt sådan til mig, så ville jeg frygte, at det skete en dag. Og jeg ville måske nok prøve mit ypperste på at være en god pige. Her eneste dag.

Og hver dag føle mig enormt forkert, fordi jeg ikke kunne leve op til min mors forventninger om, hvordan jeg burde opføre mig.

————

Sagen er den, at børn ikke er onde mennesker, der bevidst prøver at gøre livet surt for deres forældre.

Tværtimod.

Børn vil så gerne samarbejde med deres forældre. Men det er sjældent, at de kan leve op til de forventninger eller regler eller måder at være på, deres forældre har til dem. Især hvis deres forældre er andre enneagramtyper end de selv er.

Men når forældre er pressede, så går krybdyrshjernen på arbejde og får forældre til at sige meget primitive ting til deres børn.

Kommunikation starter med forståelse. Forståelse for, hvem barnet er og hvorfor barnet opfører sig på en bestemt måde. Forståelsen for sig selv og deres egne forventinger. Forståelse for, hvorfor forældre selv reagerer på bestemte måder.

Ellers skaber det frustrationer. Og ofte meget uheldig kommunikation.

Kommunikation starter hos forældrene. Ikke børnene.

———

Du og jeg ved jo godt, at moren ikke sender sin datter på kostskole. Problemet er (okay et af problemerne er), at det ved datteren ikke.

I øvrigt. Moren er faktisk ikke et ondt menneske. Hun reagerer bare pr. automatik. Som de fleste mennesker gør. Og hun tror (måske), at ord som ovenstående, får hendes barn til at ændre adfærd.

Det gør de ikke. Slet ikke, hvis det oftest er den salgs kommunikation, der bliver leveret. Så kan det derimod få store konsekvenser for barnets selvværd.

Men som så mange andre forældre. Så ved denne mor heller ikke, hvordan hun skal ‘trænge igennem’. Hvordan hun skal få sin datter til at lytte.

Derfor. Ved at lære din egen enneagramtype at kende og dit barns enneagramtype at kende vil du forstå, hvorfor jeres kommunikation ikke virker. Og ikke mindst hvad du kan gøre for at styrke kommunikationen.

Du vil også lære dine automatiske mønstre at kende. Lære, hvad det er der trigger dig, når dine børn gør x, y og z. Og når du ved det, så er det så meget lettere at ændre det og skabe nye mønstre, som både vil styrke dit eget selvværd og dit barns.

Hvis du gerne vil lære, hvordan det kan ske, så tag et kig på online kurset ‘Bliv en guide for dit barn – forstå dit barn og dig selv’ eller skriv dig op til mine online breve, hvor jeg giver dig viden om de 9 børnetyper og 7 tricks til at styrke din kommunikation nu og her.